Bericht van de gemeente:

We gaan binnenkort in jullie wijk bosvarkens inzetten
Dit voorjaar wil de gemeente nabij het Volkstuinencomplex bosvarkens laten lopen. Op onderstaand kaartje is aangegeven binnen welk gebied deze varkens worden ingezet. Het totale gebied is circa 6700 m2, per keer wordt globaal de helft van het gebied ca 3000 m2 afgerasterd voor een aantal rustige fokzeugen.

Het doel van het inzetten van bosvarkens is om een bloemrijk grasland te creëren
Het gras wordt door de varkens kapot gewroet. Als de grond los is en de zwarte aarde zichtbaar, gaan we het inzaaien met een bloemenmengsel. Dit doen we door maaisel, afkomstig van bloemrijke graslanden, hier te verspreiden. Als de zaden zijn uitgevallen, wordt het maaisel weer opgeruimd. Een bloemrijk grasland draagt bij aan de biodiversiteit.

Er blijft voldoende ruimte over voor wandelaars en mensen die hun hond uitlaten
Het gebied waar de bosvarkens grazen wordt afgezet met een raster met stroomdraad. Nu weten we dat het gebied een geliefde plek is voor wijkbewoners om hun hond uit te laten en dat honden er ook los lopen. Dit is geen probleem. Er blijft genoeg ruimte over voor de honden. De varkens zijn niet bang voor honden en het stroomdraad is niet gevaarlijk voor dier en mens. Mochten ze ermee in aanraking komen dan schrikken ze van de schok die ze kunnen krijgen.

Ter plekke komt ook een informatiebord met contactgegevens
Aan het stroomdraad komt een informatiebord van het bedrijf Ecolife, dit is het bedrijf dat voor ons de bosvarkens inzet.

Leonie van Roekel,
gebiedsverbinder
Gemeente Noordenveld
beheer
L.vanRoekel@noordenveld.nl